Når kan du få fri rettshjelp?
Det foreligger ulike rettshjelpsordninger som kan sikre helt eller delvis dekning av utgifter til advokat på gitte vilkår. Staten har en ordning fastsatt i lov om fri rettshjelp. Det vil i såfall være det offentlige som bærer kostnadene, i enkelte tilfeller med en fastsatt egenandel. Egenandelen kan ved særlig lave inntekter bortfalle. Rettshjelpen omfatter advokatbistand både i og utenfor domstolen. Hvis du har forsikring som dekker saksområdet er fri rettshjelpsordningen subsidiær.
Hvilke saker kan du få fri rettshjelp for?
Saker som gir rett til dekning kan være innenfor familieområdet som uenighet rundt foreldreansvar, fast bosted og samvær, skifteoppgjør og saker etter barnevernloven. Videre er klagesaker til NAV, oppsigelse i husleie- eller arbeidsforhold omfattet av regelverket, samt søknader om voldsoffererstatning. Det kan også søkes særskilt om dekning av advokatkostnader i saker som ikke direkte er listet opp i rettshjelpsloven. Dette kan være saker som særlig berører deg enten økonomisk eller personlig.
Hvilke inntektsgrenser gjelder for fri rettshjelp?
For enkelte av saksområdene er det satt en øvre inntekts- og formuesgrense for innvilgelse av fri rettshjelp. Disse grensene er under revurdering. Ta kontakt for nærmere informasjon om dette da enkelte saker også er unntatt fra behovsprøving og inntektsgrensene vil variere ut fra om du er enslig eller samboer/gift.
Fri rettshjelp uavhengig av inntekt
Følgende saker gir deg rett til fri rettshjelp uavhengig av inntekt:
- Saker etter barnevernloven som er bragt inn for Fylkesnemnda
- Saker for Kontrollkommisjonen for psykisk i saker
- Saker om tvangsekteskap
- Saker om militærnekting
- Saker der et voldsoffer krever erstatning fra gjerningsmannen
- Saker om erstatning for uberettiget straffeforfølging
- Saker for å vurdere anmeldelse i forbindelse med seksuelle overgrep, mishandling i nære relasjoner, menneskehandel m.m.
Har du behov for bistand og lurer på om saken din faller inn under ordningen for fri rettshjelp så ta kontakt for en samtale med undertegnede.
Relatert innhold
Bli kjent med advokat Elisabeth Viken
Advokat Elisabeth Viken er en erfaren advokat og arbeider i hovedsak med barnelov, barnevernssaker og som bistandsadvokat. Hennes mål er alltid å komme frem til de gode løsningene.

Elisabeth Viken
Hipp, hipp hurra!
Vi i advokatfirmaet Campbell & Co ønsker alle en riktig god feiring av nasjonaldagen. Gratulerer så mye med dagen til store og små!
Bli kjent med advokat Eivor Øen
Advokat Eivor Øen er en erfaren prosessadvokat, med erfaring fra politiet, domstolen og trygdeetaten. I dag jobber hun mest med barnevern og barnefordeling, og bruker mye av fritiden sin på styreverv i Moelven IL.

Eivor Øen
Fremtidsfullmakt
En fremtidsfullmakt er en fullmakt som gir en eller flere personer rett til å representere deg når det gjelder økonomiske og/eller personlige forhold når du selv ikke lenger er i stand til dette. Reglene om fremtidsfullmakt finner du i vergemålsloven kap. 10.

Ellen Catherine Trosvik
Barnets beste etter samlivsbrudd - fast bosted og samvær
Hvor skal barna bo fast, og hvor mye samvær skal de ha med den av foreldrene de ikke bor hos, er en hyppig problemstilling etter et samlivsbrudd. Ofte skaper dette også mange konflikter mellom foreldrene. Lovens grunnleggende prinsipp er at barnets beste skal være avgjørende, og at hver av foreldrene har plikt til å legge til rette for samvær med den andre forelder.

Eivor Øen